‘Listen to the colours of your dreams’
the Beatles

De taal van kleur

Ken je dat gevoel? Als je ’s morgens opstaat en naar buiten kijkt? En je denkt: “bah, grijs en grauw”? Kleur wekt gevoel op en dat is voor iedereen anders. Ik zat met een big smile met Rebel in de auto, op weg naar Erenstein. Met het vooruitzicht van misschien een ree ontmoeten, door de modder banjeren, fluitende vogels, een roodborstje, een kloppende specht en de regen in mijn gezicht. Mijn kleur? GROEN! Voor harmonie, groei, vernieuwing, natuur, oneindigheid. Maakt optimistisch en geeft vertrouwen. Ideaal om tot rust te komen en op te laden om vol zelfvertrouwen je dag te beginnen. Balans vinden en iets betekenen voor een ander. Vleugels uitslaan en uitvliegen. Je kracht omarmen, je hart achterna.
Het zal je dan ook niet verbazen dat ik de kleuren voor MAAK97 en deze website met zorg uitgekozen heb…

Grijs voor leven en laten leven, niet overal iets van moeten vinden…
Groen voor groei, ……kleur ondersteunt je bij wat je wil bereiken.

De taal van kleur – instrument en hulpmiddel

Kleur is veel méér dan de kleur van het jurkje dat je aanhebt. Kleur is energie, trilling net als bijvoorbeeld muziek. Ik ga jullie niet vermoeien met technische details als prisma’s. Kleur is voor mij een belangrijk hulpmiddel en geeft intuïtieve ondersteuning en helderheid.

Historie

Al in het oude Egypte en Griekenland werden kleuren gebruikt voor genezing van ziektes. De kleurpsychologie heeft zijn oorsprong in een 16e eeuwse orakelmethode met gekleurde stokjes. Later ontwikkelden verschillende geleerden, waaronder Goethe een kleurenleer. Sinds het begin van de 20e eeuw zijn kleurenpsychologie en kleurentests ontwikkeld en in gebruik in psychologie en psychiatrie. O.a. door Carl Gustav Jung, die ervan uitgaat dat kleuren behoren tot de oersymbolen van de mens. Symbolische betekenissen van kleur zijn cultuurgebonden. Mijn uitgangspunt is de westerse betekenis.

Hoe zet je de taal van kleur in? Kleur kan een prachtige bijdrage leveren aan je groei en ontwikkeling.

 Je lievelingskleur vertelt iets over je karakter. Kleur is meer dan een leuke jurk in je favoriete tint dragen. Of passend bij je huis en haarkleur. Kleur heeft invloed op je stemming, je gemoed en je manier  van leven. Van welke kleur krijg je een goed gevoel? Kun je dit “uitbuiten”? Bewust inzetten en je door de eigenschappen van die kleur laten stimuleren, bijv in kleding of omgeving.

Gebruik jij je favoriete kleur?

 Er is ook een andere kant van kleur welke niet vaak genoemd wordt. Het is de kant van geen kleur of in andere woorden, de kleuren die juist ontbreken in je leven omdat je er een hekel aan hebt of die je doen denken aan een gebeurtenis of een persoon of het zijn gewoon kleuren die niet bij je in beeld komen.

Juist deze kleuren zijn erg belangrijk zijn om je bewust van te worden. Ze zijn vaak een reflectie van je uitdagingen of emoties die nog niet zijn uitgewerkt. Nu kun je zeggen, waarom zou ik slapende honden wakker maken. Ja, inderdaad, zo kun je denken. Maar heel vaak zijn het de ontbrekende kleuren die juist een reflectie zijn van de wensen en doelen in ons leven. De kleuren waar je van kunt leren, door kunt groeien. Als je bewust deze zogenaamde ontbrekende kleuren in je leven gaat integreren dan krijg je de mogelijkheid om bepaalde gedachtenpatronen los te laten en gedrag dat je belemmert om te groeien of om doelen te vervullen te veranderen.

Ben jij ook klaar voor meer kleur in je leven?

Wil je weten hoe je kleur in kunt zetten als ondersteuning bij wat je wil bereiken? Meer weten over de taal van kleur? Of over een kant van kleur die de meeste mensen niet kennen?

Doe een keer mee met een interactieve lezing of een workshop http://marjaknops.nl/cursussen-workshops/?werkenmetdetaalvankleur of neem contact met mij op!